top of page

Z čoho sa skladá fotovoltaická elektráreň

Fotovoltaická elektráreň Vám ako investícia umožní ušetriť na nákladoch za spotrebu energie v domácnosti alebo firme. Čo si vyrobíte, môžete aj spotrebovať a nič vás to nestojí.


V našej sérii článkov vám jednoduchým spôsobom priblížime problematiku využívania fotovoltaickej elektrárne pre Váš rodinný dom či firmu. Popíšme, ako fotovoltaická elektráreň funguje ako systém. Budeme sa snažiť veci vysvetľovať čo najjednoduchšie, pretože si uvedomujeme, že nie každý je elektrikár alebo odborník na fotovoltaické javy.


Fotovoltaická elektráreň

V tejto časti si povieme základné informácie o fotovoltaickej elektrárni, ktorá vyrobí elektrickú energiu pre Váš vlastný dom alebo firmu.



Fotovoltaická elektráreň (niekedy nazývaná aj slnečná) je zariadenie produkujúce elektrickú energiu zo slnečného žiarenia použiteľnú vo Vašej domácnosti či firme. Jednoduchú schému zapojenia vidíte na obrázku. Popíšme si jednotlivé časti.


Fotovoltaické panely (FV panely)


Vysokovýkonné a trvanlivé články, ktoré vyrábajú elektrickú energiu zo slnečného žiarenia. Fotovoltaické panely sú vyrábané na báze sklo-fóliovej technológie. Fotovoltaické panely sa vyznačujú vysokými výrobnými štandardami, nízkou odchýlkou tolerancie výkonu a dlhou životnosťou. Veľmi odolné solárne sklo a torzná tuhosť rámu sú zárukou vysokej stability modulov. Výrobcovia zvyčajne poskytujú nasledovné záruky:

  • 25 rokov na výkon fotovoltaických panelov (na výkon 90% prvých 10 rokov a výkon 80% ďalších 15 rokov)

  • 10 rokov na vyhotovenie panelu (rám modulu, elektronické súčasti a kabeláž)

Životnosť je 25-30 rokov. Rozmer jedného panelu je približne 1×1,7 m (v závislosti od výrobcu a typu). Fotovoltické panely musia byť uchytené na nosnej konštrukcii – v spoľahlivom montážnom systéme na každý druh strechy. Tieto nosné systémy sa vyznačujú perfektnou statikou, bezproblémovým vzhľadom a dlhou životnosťou. Celohliníková konštrukcia kombinovaná s ušľachtilou oceľou zaručuje odolnosť voči korózii aj poveternostným vplyvom. Je použiteľná na akýkoľvek druh krytiny a sklon strechy či už ide o strechu šikmú, plochú alebo oblúkovú, so šindlom, škridlou, fóliou, či trapézovým plechom. Na obr.3 je nosná konštrukcia pre rovnú strechu.

Fvpanely uchytenie – obrazok


Meniče

Fotovoltaika – menič jednosmerného prúdu na striedavý

Elektrický prúd vyrábaný fotovoltaickými panelmi je jednosmerný. Ako vieme my používame striedavý elektrický prúd. Zmenu jednosmernej elektrickej energie vyrobenej fotovoltaickými panelmi na striedavú, zabezpečujú meniče.



Monitorovací systém

Fotovoltaika – monitorovací systém

Pri fotovoltaických elektrárňach je nevyhnutné mať prehľad o výkone takejto elektrárne a mať archivované dáta o minulosti. To zabezpečí monitorovací systém dodávaný spoločne s meničom. Informácie môžete mať vo svojom počítači, mobile alebo tablete.



Elektromer nespotrebovanej elektrickej energie

V súčasnosti každá namontovaná fotovoltaická elektráreň či už na Vašom dome alebo firme musí byť opatrená 4Q elektromerom. Tento je schopný merať nielen odobratú, ale aj odovzdanú (vašou fotovoltaickou elektrárňou vyrobenú ale v domácnosti či firme nespotrebovanú) elektrickú energiu.

Pripravujeme
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page