top of page

Virtuálna batéria od ZSE

ZSE ako prvá uviedla na trhu virtuálnu batériu ako doplnok k fotovoltaickej elektrárni.


V posledných dňoch sa na veľa stránkach stretávame s pojmom Virtuálna batéria od ZSE. Čo to je a ako to funguje?


Podľa informácii, ktoré sa dočítame na stránke ZSE, a.s. je to veľmi jednoduché a priamočiare. ZSE, a.s. na svojich stránkach uvádza:


„Umožňuje ukladať zákazníkovi prebytočnú elektrinu vo virtuálnom úložisku a využiť ju v čase, keď ju bude potrebovať.“


Je to skutočne tak? Odpoveď je áno a predsa nie.


ZSE, a.s. naozaj umožňuje uložiť do virtuálnej batérie prebytočnú energiu, ktorú môžete použiť v čase keď ju budete potrebovať. Treba však rozlišovať medzi fyzickými jednotkami a financiami.


Pri fyzických jednotkách je to skutočne tak ako ZSE píše. Ak vložíte do virtuálnej batérie 1 MWh prebytočnej energie tak túto MWh môžete využiť v čase keď ju budete potrebovať. Fotovoltaika vyrába najviac energie počas dňa, t.j. v čase keď doma nie ste. Naopak večer a ráno, keď míňate veľa energie je výkon fotovoltaiky výrazne menší a nestačí na pokrytie nárokov domácnosti – zatiaľ to znie výborne.


Ako je to ale finančne? Na to aby sme pochopili výpočtu si treba uvedomiť nasledovné. Jednotková cena elektrickej energie sa skladá z A) distribučných poplatkov a B) ceny elektrickej energie – komodity. Komodita tvorí približne 30% ceny elektrickej energie a 70 % sú distribučné poplatky spojené s doručením energie ku Vám domov od výrobcu (napríklad vodné elektrárne, jadrové elektrárne atď.). Ako toto súvisí s virtuálnou batériou? Jednoducho. ZSE, a.s. Vám síce zadarmo vráti 1 MWh ale tým zadarmo sa myslí len cena elektriny – komodity. Distribučné poplatky platíte vždy – je jedno či ide energiu z virtuálnej batérie alebo od výrobcu. V absolútnej hodnote to znamená, že v každej MWh elektriny platíte 110 EUR za distribúciu a 40 EUR za elektrickú energiu – komoditu.

V preklade to znamená, že elektrina z virtuálnej batérie nie je zadarmo ale vás stojí 110 EUR (distribučné poplatky) a poplatok za službu virtuálnej batérie – 24 EUR/rok, spolu teda 134 EUR/MWh za každú MWh z virtuálnej batérie.


Virtuálna batéria

Záver:

Virtuálna batéria sa podľa nás oplatí pre zákazníkov, ktorí nemajú vhodnú veľkosť fotovoltaiky vzhľadom na svoju spotrebu (správny návrh viď tu).

Ak máte správne navrhnutú fotovoltaiku tak Vaše ročné prebytky sú menšie ako 1 MWh. V prípade, že máte inštalovanú reguláciu, resp. hybridný systém tak tieto prebytky sa blížia k nule - vtedy je pre Vás virtuálna batéria zbytočná. Ak sú však Vaše ročné prebytky vyššie ako 1 MWh potom má pre Vás Virtuálna batéria zmysel (v prípade výpadku energie ju z virtuálnej batérie nezískate).


Prebytky v MWh Regulácia Virtuálna batéria

> 1 MWh áno nie

> 1 MWh nie áno

< 1 MWh áno nie

< 1 MWh nie nie


Veríme, že sme vzniesli svetlo do sveta virtuálnej batérie od ZSE. Ak máte ďalšie otázky ohľadom virtuálnej batérie, resp. fotovoltaiky tak nás neváhajte kontaktovať.


Tím EasySun

Pripravujeme
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page